Kirgizië

Kirgizie: natuur en avontuur

Kirgizië is voor velen een nog onbekend land dat ver weg in de voormalige Sovjet Unie ligt. Maar steeds meer mensen ontdekken dit nog pure en ongerepte land met zijn glooiende grasvlakten omzoomd door ruige bergen met besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende meren. Hier leven nog beren, wolven, lynxen, de sneeuwluipaard en 400 verschillende soorten vogels. In het vroege voorjaar bloeien er 40 soorten wilde tulpen. De natuur in Kirgizië behoort tot de mooiste en puurste ter wereld.


Issyk-Kul Biosfeer Reservaat

Omringd door de gletsjers van het Tien Shan gebergte, Chinees voor “hemelse bergen”, ligt in het rustige noorden van Kirgizië het UNESCO Issyk-Kul biosfeer-reservaat, met als een oase in het centrum het Issyk-Kul meer. Het reservaat bereikt een hoogte van meer dan 7000 meter boven de zeespiegel en bevat belangrijke zoetwatervoorraden. Het Issyk Kul meer is ook aangewezen als Ramsar Wetland . Een grote verscheidenheid aan ecosystemen is vertegenwoordigd in het biosfeer-reservaat , variërend van woestijnen en alpiene toendra . De Issyk-Kul regio heeft een interessante flora en fauna , talrijke bedreigde diersoorten vinden een schuilplaats in de vele onbewoonde gebieden . Marco Polo schapen (Ovis ammon PolII) en de Siberische steenbok (Capra sibirica) grazen er nog gewoon in de bergen , en de bedreigde Snow Leopard (uncia Uncia) kan ook worden gevonden. De Kirgiezen hebben hun traditionele cultuur behouden en in de zomer trekken veel gezinnen met hun vee naar de bergweiden . In totaal wonen er ongeveer 500.000 mensen in het biosfeer-reservaat (2001) . Toerisme speelt een belangrijke economische rol.

Issyk-Kul meer

Het Issyk-Kul meer is maar liefst 182 bij 60 kilometer groot en daarmee het op één na grootste bergmeer ter wereld. De naam betekent ‘warm meer’. Het thermale water bevriest dan ook niet ondanks de besneeuwde bergtoppen rondom. Mede vanwege deze aangename temperatuur van het water was het lange tijd een rustplaats aan de zijderoute. Hier leven bekende met uitsterven bedreigde diersoorten zoals het sneeuwluipaard en het Marco-Poloschaap. In de tijd van de Sovjet-Unie was Issyk-Kul hét kuuroord voor zomervakanties. Nu nog trekken veel toeristen uit Kazachstan en Rusland in de zomer naar de kust van het meer. Echter, nabij Grigorevka is het Issyk-Kul strand nog stil en ongerept. De kust is begroeid met prachtige duindoornstruiken en het water is glashelder en fris. Rondom het meer doemen besneeuwde bergtoppen op, terwijl je zwemt in water van aangename temperatuur.

Privacy Policy Bel-Zhan

Bel-Zhan is een stichting in Kirgizië, opgericht door Jacobiene Ritsema en Ludmila Gromova.
Copyright © 2013 Bel Zhan

Google analytics