Hikes

Wandeltocht in de kloof

Bergen, rivieren en meren

Kirgizië bestaat voor 90% uit bergen met bergtoppen tot 7500 meter en kent tegelijkertijd een grote afwisseling in landschappen. Van groene alpenweiden tot maanlandschappen met kleurrijke rotsen. Bijna het hele land is bedekt met bergen, waarvan velen boven de drieduizend meter. De meeste bergen behoren tot het Tien Shan-gebergte. De honderden unieke bergmeren, vele warmwater bronnen, sappige groene bergweiden met schaapherders en een eeuwenoude nomadencultuur maken wandelen door het hooggebergte van Tien Shan tot een ware belevenis. Behalve de spectaculaire bergpieken en meren zijn er ‘Kaska Suu’s ofwel zilveren rivieren, rustige dorpen, tapijten van edelweiss en rode rotspartijen. Ooit liep hier de zijderoute die ‘Oost’ met ‘West’ verbond.

Bergwandelen op elk gewenst niveau

Er zijn bergwandelingen en trektochten voor bijna elk niveau in het Tien Shan gebergte. Een dagtocht door de Grigorevka kloof of een tweedaagse tocht, bijvoorbeeld door de Grigorevka kloof heen en door de Semyonovka kloof terug, met een overnachting in tenten, is voor een regelmatige wandelaar goed te doen. Tijdens zo’n wandeling zie je roofvogels, yurts,herders en paarden en kun je uiteraard genieten van de zeer diverse flora van het gebied. Ook voor de gevorderde bergwandelaar is er veel te beleven. U kunt zelf uw bagage – al dan niet met tent en slaapzak- meenemen, of door ons dragers laten regelen en eventueel tent, slaapzak en matje huren. Bij de tochten met overnachtingen gaat een gids mee.


Tweedaagse hikes

Grigorievka-Semyonovka kloof

Route: Grigorievka-Semyonovka- Kichi Aksu kloof-Chon Aksu kloof-Grigorievka

 • ☼Duur: twee dagen
 • ☼Niveau: makkellijk
 • ☼Hoogte: 2400 m
 • ☼Overnachting: een nacht in tent (of optie 2: een nacht in de tent en een nacht in de datsja)
 • ☼Mee: warme kleding, bergschoenen, pet, slaapzak en mat, zonnebrand, regenjas, zaklamp

Deze tocht leent zich goed voor beginnende bergwandelaars. Je ziet het dagelijks leven van de plaatselijke bevolking die met paarden, roofvogels, yurts waar je forellen en lamsbouten kunt eten, in de kloof geld proberen te verdienen aan het toerisme. Je ziet ook het prachtige, ongerepte Kirgizische berglandschap. Dicht bij Bel-Zhan zijn er twee bergen kloven: de Grigorievka en Semyonovka kloof. Ze staan bekend om hun inheemse plantensoorten, enorm aantal vogelsoorten en verschillende soorten paddenstoelen. De tweedaagse tocht begint aan de bovenkant van de Semyonovka (of Kichi Aksu) kloof. De eerste dag lopen we door de Jailoo en passeren de bergkam die de twee kloven verbindt. Hier kunt u de prachtige, Kirgizische ongerepte berglandschap zien. Wij lopen over de pas naar de Grigorievka kant en kamperen in de buurt van de eerste meer op ongeveer 2500 meter hoogte of in het yurtkamp Besh Karagai dat iets verder lopen is. De volgende dag zullen we afdalen door de Grigorievka (of Chon Aksu) kloof terug naar het dorp. De eerste dag is 5-6, de tweede dag 3-4 uur wandelen. De gids kookt voor de wandelaars.
Optie 2 – een extra overnachting in de datsja in de Chon Aksu (Grigorievka) kloof en dag drie in ongeveer 2 uur terug wandelen naar Grigorievka.

Ananevo – Semyonovka kloof

Route: Ananevo- Semyonovka- Kichi Aksu kloof- Grigorievka

 • ☼Duur: twee dagen
 • ☼Niveau: makkellijk
 • ☼Hoogte: 2400 m
 • ☼Overnachting: een nacht in een yurtkamp in de bergen
 • ☼Mee: warme kleding, bergschoenen, pet, slaapzak en mat, zonnebrand, regenjas, zaklamp

De Semyonovka kloof is bijna net zo mooi als de Grigorevka kloof, maar stukken rustiger. Ook deze tocht is geschikt voor beginnende bergwandelaars en biedt de beleving van het ongerepte Kirgizische berglandschap. We gaan met de auto naar het dorp Anayevo en lopen ongeveer twee uur naar yurtkamp Besh Karagai. Vandaar is ervoor de liefhebber een panaroma wandeling naar een uitkijkpunt met zicht over het hele Issyk-Kulmeer. We overnachten en eten boven in yurts op ongeveer 2300 meter hoogte. De volgende dag lopen we via de Semnyonovka kloof terug naar beneden. Met een busje rijden we terug naar Bel-Zhan. De tweede dag lopen we ongeveer 4 uur.

Altyn Arashan

Altyn Arashan ligt in de buurt van Karakol, twee uur rijden naar het oosten. Na de transfer per busje lopen we naar de warmwaterbronnen van Altyn Arashan. We overnachten in een tent in de Arashan Vallei, met uitzicht op de Palatka (tent) piek van 5260 m. De volgende dag bezoeken we de warmwaterbronnen en wandelen we rustig terug naar beneden, waar het busje op ons wacht. Geschikt voor de bergwandelaar die regelmatig wandelt. De eerste dag is het 5-6 uur lopen, de tweede dag ongeveer 4. De gids kookt voor de wandelaars.


Vier- en vijfdaagse hikes

Drie meren tocht

Route: Grigorievka-Semyonovka -Chon Aksu kloof-Kurumdu-Grigorievka

 • ☼Duur: vijf dagen
 • ☼Niveau: gemiddeld
 • ☼Hoogte: 3000 m
 • ☼Overnachting: 4 nachten in tent
 • ☼Mee: warme kleding, bergschoenen, pet, slaapzak en mat, zonnebrand, regenjas, zaklamp, handdoek

Deze vierdaagse tocht start in de Semyonovka kloof. De eerste dag lopen we door de kloof naar boven, via de vallei passeren we de Grigorievka kloof. We overnachten bij het eerste meertje op 2500 meter. De volgende dag lopen we langs de rivier waar nomaden met hun kuddes in tenten bivakkeren, lopen naar het tweede meertje en vervolgens verder richting de bergpas die naar Almaty leidt en gaan dan steil omhoog richting het derde meertje, waar we ons kamp opslaan voor de derde nacht (3000 meter).

Vandaar heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en de gletsjer van Chon Kemin. De volgende dalen we via beboste hellingen en langs een rotsachtig pad naar halverwege Kurumdu waar we onze derde kamp opslaan. Dag vier zullen we de afdaling naar Kurumdu, ten westen van Grigorievka voltooien. In Kurumdu kamperen we op het strand aan het Issyk-Kul meer. De volgende ochtend, na een duik in het meer, gaan we per auto terug naar Grigorievka. Per dag zullen we gemiddeld 5-6 uur lopen.

Chon Kemin gletsjer hike – vijf dagen

Route: Semyonovka -Chong Aksuu gorge- Chon Kemin rivier – Ak-Suu pass – Chon Kemin – Grigorievka

 • ☼Duur: vijf dagen
 • ☼Niveau: moeilijk
 • ☼Hoogte: 4050 m
 • ☼Overnachting: 4 nachten in tent
 • ☼Mee: warme kleding, bergschoenen, pet, slaapzak en mat, zonnebrand, regenjas, zaklamp

Deze vijf-daagse tour is vol met besneeuwde, ruige bergen, gletsjers, groene weiden en wilde bloemen. Het begint in de Semyonovka kloof waar je met een auto heengaat. We steken door naar de Grigorievka kloof en lopen naar het eerste meer. We kamperen in de buurt van het meer of langs de rivier, waar nomaden met hun kuddes hun kamp opslaan. De volgende dag volgen we de Chong Aksuu rivier naar alpenweide Ayuluu-Tor; daar zetten we de tenten op. Dag drie is een zware dag, als we de Ak-Suu pas van 4.050 m. overgaan. Daar zult u de gletsjers zien. We dalen af langs een rotsachtige bergpad en kamperen bij het Jisyl bergmeer.
Dag vier wandelen we langs de Chon Kemin rivier langs de voet van de pas die leidt naar Almaty. Daar brengen we de laatste nacht door in tenten en de volgende ochtend neemt een auto u mee terug naar Grigorievka.

Voor deze tocht is een permit nodig om het gebied langs de grens met Kazachstan te mogen betreden; de tocht moet ruim van te voren worden aangevraagd.

Ala-Kol en Altyn Arashan

Deze hike start iets buiten Karakol, zo’n twee uur rijden vanaf Belzhan. De eerste dag lopen we door de Karakol kloof langs kleine dorpjes en yurts stevig naar boven, tot aan de houten hut aan de Karakol rivier, die op 3000 meter in het bosrijke gebied verscholen ligt.

We vervolgen onze tocht langs tamelijk steile rotsen richting het Ala-Kol bergmeer. Het meer doemt in al haar hemelsblauwe pracht op tussen de pieken van het Ala-Too gebergte, zodra je over de 3800 meter hoge pas heen bent. Na de tweede overnachting klimmen we verder over de laatste pas, die leidt naar de Kel’deke vallei met prachtige uitgestrekte, groene weiden en frisse beekjes. De afdaling naar Altyn Arashan kan beginnen. In Altyn Arashan overnachten we voor de laatste keer en de volgende ochtend is er de gelegenheid om de warmwaterbaden te bezoeken: een weldaad voor de gekwelde spieren! ’s Middags dalen we verder af om vervolgens per busje weer terug te rijden naar Belzhan.

Zuidkust – Bokonbaevo

De bergen langs de zuidkust van het Issyk-Kul meer zijn nog meer onontgonnen en onbetreden dan die aan de noordkust. Ze zijn minder bosrijk en weelderig dan nabij Grigorevka en minder ruig dan rond Karakol. Hier vind je eindeloze groene weiden: jailoos waar de Kirgizische herders hun schapen weiden en leven in yurts. Ook warmwaterbronnen, een zout meer en watervallen kom je hier tegen. De hellingen zijn niet zo steil en daarom is deze hike goed te doen voor de gemiddelde bergwandelaar. De bergen zijn echter niet kinderachtig: Bokonbaevo wordt omring door pieken van 3700-4000 meter. Een bezoek aan een herder is onderdeel van het programma. Op deze hike zijn verschillende panorama-punten, vanwaar je een adembenemend zicht op het meer, de vallei en de besneeuwde bergtoppen hebt. Overnachten doen we afwisselend in tenten of in een yurt. Per dag lopen we gemiddeld 6 uur. Deze hike is goed te combineren met een overnachting in het Bel-Tam yurt kamp aan de oever van het Issyk-Kul meer bij het plaatsjeTon.


Rondje Issyk-Kul

In plaats van een hike, kun je ook een rondje Issyk-Kul per auto maken. Via de regionale hoofdstad Karakol aan de oostkant van het Issyk-Kulmeer en een overnachting in yurtkamp Bel-Tam, brengen wij u terug naar Bishkek voor de terugvlucht. Het yurtkamp Bel-Tam wordt beheerd door Aida Kydyrgycheva. Aan de zuidkust van het Issyk/Kul meer, bij het plaatsje Ton, staan haar vijf yurts op vijftig meter van het strand.

Privacy Policy Bel-Zhan

Bel-Zhan is een stichting in Kirgizië, opgericht door Jacobiene Ritsema en Ludmila Gromova.
Copyright © 2013 Bel Zhan

Google analytics